Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Zien

Tijdens de groeispurt groeien ook de ogen. Pubers kunnen daardoor slechter gaan zien in de verte: ze worden bijziend. Dat merken ze vooral bij kijken op het bord, naar de TV, bij sport en in het verkeer. Soms merken ze het helemaal niet, doordat de ogen langzaam achteruit gaan. Soms ontdek je het als ouder, omdat je puber met de ogen knijpt als hij de ondertiteling van de TV probeert te lezen.

Hoe kun je bijziendheid voorkomen?

Het is beter voor de ogen, als je kind meer in de verte kijkt en minder dichtbij. Het oog groeit dan minder snel. Het oog blijft beter ingesteld op kijken in de verte. Het volle buitenlicht helpt ook om de ogen gezond te houden. Daarom hebben oogartsen de 20-20-2-regel gemaakt: niet langer dan 20 minuten achter elkaar dichtbij kijken, dus op een telefoon, een tablet of in een boek. Daarna minstens 20 seconden in de verte kijken en liefst wat rondlopen. En minimaal 2 uur per dag buiten zijn.

Brillen en lenzen

Als je kind aangeeft dat het niet scherp kan zien, kun je bij de opticien een oogtest laten doen. Er zijn leuke brillen te koop, maar veel pubers kiezen voor contactlenzen. Die moeten ze zelf wel goed schoon kunnen houden. Ook is het belangrijk dat je kind zich goed aan de voorschriften van de contactlensspecialist houdt om ontstekingen te voorkomen. Zoals:

  • je handen wassen voordat je je lens aanraakt;
  • niet slapen met je lens in;
  • de bewaarvloeistof dagelijks vervangen;
  • een dag- of maandlens niet langer dan een dag of maand gebruiken;
  • bij klachten, zoals een rood of geïrriteerd oog, de contactlens altijd direct uitdoen.

Draagt je kind contactlenzen? Dan is het belangrijk om elk jaar de ogen te laten controleren door de opticien. Zo worden ontstekingen of andere afwijkingen aan de ogen op tijd ontdekt. Meestal is een ander soort lens of onderhoudsproduct genoeg om het probleem op te lossen. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkste.