Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Groeipijn

Na een drukke dag krijgen pubers wel eens groeipijn. Je kind kan er ’s nachts zelfs wakker van worden. Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Het heeft niets met groei te maken.

Kun je iets doen aan de pijn?

Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Rekoefeningen, een warme kruik en de pijnlijke plek masseren kunnen de pijn wat verzachten. Je kunt bij ernstige pijn natuurlijk ook een pijnstiller geven, bijvoorbeeld paracetamol. Echt veel kun je er verder niet aan doen. Je kind hoeft overdag niet rustig aan te doen.

Ontsteking

Groeipijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. Maar als de pijn telkens op één plek zit of als de pijnlijke plek rood, dik of warm is, kan er een ontsteking zitten. Ook als je kind pijn in de gewrichten heeft of mank loopt, kan er iets anders aan de hand zijn. Dan is het verstandig om ernaar te laten kijken door de huisarts.