Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Overgewicht

Steeds meer kinderen zijn al op steeds jongere leeftijd te zwaar. Misschien hoop je dat het overgewicht vanzelf overgaat in de groei. Dat is helaas niet zo. Het is belangrijk om goede eetgewoonten te leren en voldoende te bewegen.

Effecten van overgewicht

Overgewicht kan bij kinderen een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde. Sommige zwaardere kinderen worden zelfs gepest. Overgewicht vergroot het risico op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten. Het is echt de moeite waard om overgewicht te proberen te voorkomen.

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht kan ontstaan door medische oorzaken. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen. In de meeste andere gevallen worden kinderen te zwaar doordat ze:

 • veel zitten en weinig bewegen;
 • niet sporten, maar wel veel tijd doorbrengen met gamen en filmpjes kijken;
 • te veel en ongezonde dingen eten;
 • veel tussendoor eten (snoep en snacks met veel calorieën);
 • veel frisdrank, sap of limonade drinken.

Als je weinig beweegt, wordt het ook steeds moeilijker om in beweging te komen. Herken je deze ongezonde leefstijl bij je kind? En misschien ook wel bij jezelf? Praat er samen over hoe jullie je leefstijl kunnen verbeteren!

Gezonde leefstijl

Iedereen maakt wel eens ongezonde keuzes en af en toe is ook helemaal niet erg. Het kan lastig zijn om de knop om te zetten naar een gezondere leefstijl met dagelijks veel beweging en gezonde eetgewoonten. Gewoonten veranderen kost tijd. Goed om het als gezin met elkaar aan te pakken. Doe het stap-voor-stap.

 • Geef zelf het goede voorbeeld en stimuleer je puber om te bewegen.
 • Stel voor dat je kind zelf een plan maakt, waarin het opschrijft wat het wel en niet wil eten, en hoe vaak en hoe het wil bewegen.
 • Pubers houden zich gemakkelijker aan hun eigen plan dan aan een plan dat hun ouders voorschrijven.
 • Wees positief tegen je puber en praat niet steeds over hun gewicht.
 • Zorg voor gezond eten: laat je puber drie volwaardige maaltijden per dag eten.
 • Kijk eens welke tussendoortjes je in huis hebt. Wat kun je vervangen door gezonde tussendoortjes?
 • Maak afspraken over snoep, chips, snacks en frisdrank; bijvoorbeeld dat chips en frisdrank alleen in het weekend mogen.

Begeleiding voor een gezond gewicht

Is je kind te zwaar en lukt het jullie niet om er samen uit te komen? Misschien is behandeling van overgewicht in groepsverband of individuele begeleiding bij een diëtist dan een goed idee. Professionele begeleiding en steun van anderen, die hetzelfde probleem aan willen pakken, werken vaak prima. Voor advies en mogelijkheden in jullie buurt kun je terecht bij de Jeugdgezondheidszorg.