Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Vriendschap

Voor de meeste jongeren betekent vriendschap gezelligheid, jezelf kunnen zijn, praten, luisteren, elkaar vertrouwen en begrijpen, en samen leuke dingen doen.

Het is gezellig om vrienden te hebben, maar het is ook belangrijk. Je leert hoe je met elkaar om moet gaan. Jongeren leren veel over zichzelf door met vrienden om te gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen en om je los te maken van je ouders. Als je kind bij een vriendengroep hoort, geeft dat veiligheid en zekerheid.

Als kinderen (veel) vrienden hebben, kunnen ze samen met hen uitgaan en andere leuke dingen doen, zoals films kijken, naar muziek luisteren, winkelen en rondhangen. De meeste jongeren doen daarom erg hun best om vrienden te maken. Je kind kan zich aansluiten bij een vriendengroep of een subcultuur.

Vrienden maken

Jongeren bepalen zelf met wie ze vriendschap willen sluiten. Ze leren hun vrienden bijvoorbeeld kennen op school, in het buurthuis, bij het jeugdhonk of op de sportvereniging.

Als je gaat verhuizen en je kinderen naar een nieuwe school gaan, zullen ze hun best moeten doen om nieuwe vrienden te maken. Ook als ze in een nieuwe klas komen of voor het eerst naar een sportclub gaan, kennen ze nog niet iedereen even goed en leren ze nieuwe mensen kennen. Dat is meestal heel spannend. Ze weten niet waar ze terechtkomen en wat voor jongeren ze zullen ontmoeten. Van welke muziek houden ze, welke kleding dragen ze en wat vinden ze leuk om te doen in hun vrije tijd?

Het kan even duren voordat je kind nieuwe vrienden heeft gemaakt. Het kost tijd en energie om elkaar goed te leren kennen. Na verloop van tijd kun je erachter komen dat zo’n vriend toch niet zo leuk is, of toch juist wel! Het gaat erom dat je kind eerst vriendschap moet geven om het terug te krijgen.

Vrienden worden belangrijker

Misschien vind je het moeilijk dat je puber jou minder nodig heeft. Jongeren maken zich los en hun vrienden zijn op deze leeftijd soms belangrijker voor hen dan hun ouders. Dit is normaal. Toch heb je nog veel invloed, maar het kan best zijn dat je dat pas over een paar jaar merkt.

Vriendengroep

Op de middelbare school sluiten veel kinderen zich aan bij een vriendengroep.

  • Leden van een vriendengroep gaan intensief met elkaar om.
  • Vrienden hebben dezelfde smaak en voorkeuren. Vooral meisjes wisselen persoonlijke dingen (intimiteiten) uit.
  • Vriendengroepen van meisjes zijn meestal kleiner dan die van jongens.
  • In een vriendengroep bestaat een ‘wij-gevoel’ waarmee je je onderscheidt van ‘de anderen’.
  • Er wordt veel zomaar rondgehangen en gekletst, ook via de smartphone.
  • Muziek is van groot belang.
  • Er wordt aftastend gepraat over alles wat jongeren bezighoudt en er vormen zich ideeën en meningen.
  • Vooral meisjes experimenteren op hun kamer met kleding, make-up en kapsels. Shoppen is voor vriendinnen heel belangrijk.

Sociale vaardigheden

Een vriendengroep heeft iets van een familie en biedt veiligheid en zekerheid. Gezamenlijk opereren pubers in een grotere groep leeftijdsgenoten. In een vriendengroep leert je kind sociale vaardigheden zoals luisteren, helpen, de leiding nemen, complimenten geven, iets persoonlijks durven zeggen, iemand de waarheid zeggen, maar ook weten wanneer je je mond moet houden. In een subcultuur gaat het meer om je gevoel van identiteit en minder om sociale vaardigheden.

Echte vrienden

Wie zijn je echte vrienden? Hoe bepaal je de waarde van vriendschap? Jongeren zijn hier veel mee bezig. Ze willen zelf beslissen met wie ze vriendschap sluiten en wie ze toelaten tot hun vriendenkring. Doordat ze bezig zijn zichzelf te ontdekken, kunnen ook hun vriendschappen wisselen, omdat ze steeds opnieuw afwegen hoeveel die vrienden voor hen betekenen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind maar één beste vriend of vriendin heeft, of dat je het idee hebt dat je puber geen vrienden heeft.

Is jouw kind onzeker en heeft het weinig of geen vrienden? Denk dan eens aan een training waarin je leert hoe je met andere kinderen om moet gaan, bijvoorbeeld een socialevaardigheidstraining.

Vriendschap beëindigen

Behalve vrienden maken, kan je kind ook vriendschappen beëindigen, bijvoorbeeld wanneer je uit elkaar groeit of wanneer een vriendschap tegenvalt. Je kind kan ook zelf aan de kant worden gezet! Kinderen kunnen zich behoorlijk afgewezen voelen als hun beste vriend of vriendin ineens niet meer met hen optrekt maar met iemand anders. Ze kunnen dan zelfs een beetje jaloers worden.