Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Make-up en mode

Jongeren zijn vaak heel modebewust en trendgevoelig. Meisjes experimenteren soms op jonge leeftijd al met kleding en make-up en ook jongens raken op een gegeven moment geïnteresseerd in mode.

Make-up

Sommige meisjes kopen van hun zakgeld oogschaduw en mascara en beginnen daarmee te experimenteren. Meestal is dit onschuldig en hoort het bij het ouder worden. Wil je liever niet dat je dochter (te veel) make-up gebruikt, dan is het verstandig om hier samen duidelijke afspraken over te maken.

Make-up en acne

Jongeren hebben vaak last van acne (jeugdpuistjes). Jeugdpuistjes worden veroorzaakt door hormonale schommelingen in het lichaam. Huidverzorging is belangrijk om jeugdpuistjes te voorkomen of sneller te laten genezen. Make-up is niet goed voor de huid. Hierdoor raken de poriën verstopt, waardoor acne verergert.

Mode

Mode is voor de meeste jongeren belangrijk. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en door hun kleding kunnen ze hun zelfbeeld vaststellen. Met een specifieke kledingstijl, in de juiste kleuren en met speciale accessoires, geven ze aan dat ze bij een bepaalde sociale groep horen. Meestal hoort daar ook een aparte muziekstijl bij. Zeg niets vervelends over hun kleding, want hoe ze zich willen kleden is hun keuze. Ze mogen hun eigen smaak hebben. Die hoeft niet overeen te komen met de jouwe.

De modewereld

De modewereld draagt een schoonheidsideaal uit waarin vrouwen slank en mooi moeten zijn. Natuurlijk is lang niet iedereen slank en mooi. Jonge meisjes kunnen daardoor een vertekend vrouwbeeld krijgen. In het uiterste geval ontwikkelen ze eetstoornissen om aan deze idealen te kunnen voldoen. Als je denkt dat je dochter te weinig eet en ondergewicht heeft, is het raadzaam om hulp in te schakelen via je huisarts.