Puber
Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?
Verstandelijke beperking
Niet alle kinderen komen gezond ter wereld. Sommige kinderen hebben aangeboren lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Andere kinderen worden geboren met een verstandelijke beperking, zoals het downsyndroom.
Anders
Als je kind een verstandelijke beperking heeft, is het misschien een beetje anders dan andere jongeren. Leren gaat moeilijker voor deze kinderen, en later zullen ze ook meer moeite hebben met zelfstandig wonen en werken. Je kind heeft veel zorg en begeleiding nodig, wat natuurlijk aardig wat tijd en energie kost. Dit kan een behoorlijke belasting zijn voor het gehele gezin.
Verstandelijke beperking en wonen
Als je kind gewoon bij je thuis woont, kan het zijn dat er aanpassingen of andere hulpmiddelen nodig zijn. De kosten die je maakt, kun je betalen van het persoonsgebonden budget (pgb). Kijk voor meer informatie op Regelhulp.nl.
Het kan ook zijn dat je kind niet meer thuis woont maar in een woonvoorziening met dagelijkse begeleiding, of zelfstandig met een aantal uur begeleiding per week. Weer een andere mogelijkheid is dat je kind overdag naar een kinderdagcentrum gaat en daar dagelijkse begeleiding krijgt.
Naar school
Als het je kind niet lukt om regulier onderwijs te volgen, kun je het naar het voortgezet speciaal onderwijs laten gaan. Hier krijgen de kinderen meer aandacht en kunnen ze in hun eigen tempo en op hun eigen niveau studeren.
Zomerkampen en logeerhuizen
Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Misschien is dit iets voor je kind en kun je samen een leuk kamp of logeerhuis uitzoeken. Op die manier kun je zelf ook even tot rust komen en wat meer tijd doorbrengen met je partner of met je andere kind(eren).
Sport
Ook als je kind een handicap of een beperking heeft, kan het veel plezier beleven aan sport. Daarnaast is lichaamsbeweging natuurlijk gezond. Als je kind het leuk vindt om te sporten, vraag dan informatie op bij sportverenigingen in de buurt. Misschien is er zelfs een sportvereniging helemaal speciaal voor gehandicapten.