Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Beugel

Staan de tanden en kiezen van je kind niet goed? Dan heeft je kind waarschijnlijk een beugel nodig. Daarvoor ga je naar een orthodontist.

Het is belangrijk dat de orthodontist goed uitlegt hoe de behandeling verloopt en wat er van je kind zelf gevraagd wordt. Een beugelbehandeling duurt enkele jaren. Als kinderen het nut ervan inzien, is de kans op succes groter. Het is dus heel belangrijk dat je kind de beugel zelf ook wil dragen en bereid is om het gebit en de beugel goed schoon te houden.

Beugelbehandeling

Om precies na te gaan welke beugel nodig is, doet de orthodontist eerst grondig onderzoek. Hij maakt röntgenfoto’s en gipsafdrukken van het gebit. Ook krijg je een opgave van wat de hele behandeling gaat kosten. Je kunt dan samen met je kind beslissen of je de behandeling doorzet. Gedurende de behandeling moet je kind regelmatig voor controle naar de orthodontist. De laatste fase van de behandeling is de retentiefase, om de nieuwe stand van de tanden en kiezen te behouden. In deze fase moet je kind gedurende langere tijd de beugel af en toe ’s nachts dragen.

Vaste beugel

Een vaste beugel zorgt ervoor dat de tanden op de juiste plaats komen te staan. Zo'n soort beugel bestaat uit kleine plaatjes die op de tanden worden geplakt. Deze plaatjes worden verbonden met een metalen draad. Regelmatig stelt de orthodontist of de tandarts de draden bij of vervangt hij ze. Dit kan een beetje pijn doen.

Buiten(boord)beugel

Een buiten(boord)beugel is een metalen boogje dat met ringetjes vastzit aan de kiezen. De boog steekt een beetje uit de mond en zit met een band vast om de nek of het hoofd van je kind. Dit zorg ervoor dat de bovenkaak iets langzamer groeit. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. De buiten(boord)beugel werkt alleen op de bovenkaak. In het begin moet je kind deze beugel ongeveer 16 uur per dag dragen.

Activator of blokbeugel

Een activator of blokbeugel is een dubbele beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak sneller gaat groeien. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. Met deze beugel kan je kind niet eten. Praten is ook wat lastig met deze beugel. Daar moeten kinderen even mee oefenen.

Uitneembare beugel

Een uitneembare beugel is een roze plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Metalen haakjes houden de beugel op zijn plaats. Deze beugel duwt of houdt de tanden in de juiste stand.

Retentiebeugel

Een retentiebeugel is een beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Hij is nodig om de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats te houden nadat je kind een andere beugel heeft gehad. Er bestaan verschillende soorten retentiebeugels: een plastic plaatje, een soort gebitsbeschermer of een metalen draad die achter de tanden wordt geplakt.

Gebit en beugel schoonhouden

Het is belangrijk dat je kind leert zijn gebit en beugel goed te poetsen.