Puber
Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?
Maagdenvlies en maagdelijkheid
Je bent een maagd als je nog nooit seks met iemand hebt gehad. Als je kind nog maagd is kan het onzeker zijn over bijvoorbeeld het maagdenvlies.
Wat is maagdenvlies?
Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies waar je doorheen kunt prikken. Het randje kan gekarteld zijn of geribbeld of stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje.
Bloeden tijdens de eerste keer
De meeste meisjes en vrouwen bloeden niet tijdens geslachtsgemeenschap, ook niet tijdens de eerste keer. Als een meisje wel bloedt betekent dit dat ze gespannen is of dat haar vagina niet vochtig genoeg is. Het betekent niet dat ze wel of geen maagd is.
Maagdelijkheid
In sommige families is het de gewoonte dat een vrouw een doekje of laken met bloed laat zien na haar eerste huwelijksnacht. Als ze geen bloed kan laten zien, zou dit het bewijs zijn dat ze geen maagd was. Ze zou dan al eerder geslachtsgemeenschap met een jongen hebben gehad, waarbij het maagdenvlies gescheurd is.
Deze gewoonte berust op een verkeerd idee. Omdat het maagdenvlies geen echt vlies is kan het dus ook niet scheuren.
Advies
Voor advies kun je samen met je dochter terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niets aan derden vertellen.
Meer informatie over maagdelijkheid en maagdenvlies is te lezen op Sense.info en in de folder Feiten en fabels over maagdelijkheid en het maagdenvlies.