Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Zaadlozing

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar, afhankelijk van de werking van hun hormonen.

Vruchtbaar

Bij een zaadlozing komen miljoenen zaadcellen vrij. Vanaf de eerste zaadlozing is je zoon in principe vruchtbaar. Zodra hij met een meisje gaat vrijen, kan het meisje zwanger raken.

Natte droom

Een jongen kan een zaadlozing krijgen tijdens het vrijen of masturberen, maar ook tijdens de slaap. Tijdens de slaap heet dit een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben. Het kan zijn dat het sperma er gewoon uit moest. Lang niet alle jongens krijgen een natte droom

Erectie

Een erectie kan komen door opwinding, maar ook door hormonen. Jongens in de puberteit krijgen soms op een moment dat ze dat niet willen een stijve penis. Dit vinden ze meestal erg vervelend. Je kunt vertellen dat dit erbij hoort, maar wel vervelend kan zijn. Sommige jongens slaan hun benen over elkaar of lopen even weg als dit gebeurt.

Erover praten

Het ene gezin praat makkelijker over seksualiteit dan het andere. Maar het is voor een jongen wel prettig om te weten wat een zaadlozing precies is. Het kan zijn dat hij met vragen zit, omdat hij een natte droom heeft gehad. Als je hem van tevoren vertelt wat er tijdens een zaadlozing gebeurt, zal hij er minder van schrikken of er minder raar van opkijken. Hij zal vast al het een en ander gehoord hebben van vriendjes of op school. Toch is het ook belangrijk dat je hier als ouder met hem over praat.

Op Sense.info kunnen jongeren zelf meer informatie vinden.