Jeugdhulp
Jeugdhulp is een verzamelterm voor alle ondersteuning en zorg die kinderen en jongeren kunnen krijgen. Denk aan hulp bij opvoedingsvragen, psychologische begeleiding en specialistische zorg. Het doel van jeugdhulp is om kinderen en jongeren te begeleiden naar een zo gezond mogelijke ontwikkeling. Het is goed om jeugdhulp in te schakelen als een kind of jongere problemen heeft, Denk daarbij aan gedragsproblemen, emotionele problemen zoals angst of depressie, of ontwikkelingsproblemen. Jeugdhulp is geregeld via de Jeugdwet.
Heb je een hulpvraag?
Binnen Parkstad zijn verschillende organisaties aan het werk voor kinderen en jongeren.

In Kerkrade kun je terecht bij Impuls Kerkrade.
Het jeugd- en jongerenwerk van Impuls biedt jongeren een leuke plek om samen te komen met leeftijdsgenoten en gezellige activiteiten te doen. Dat kan in een jongerencentrum of ergens anders, bijvoorbeeld in de wijk. Bij een jongerenwerker kun je terecht als je vragen hebt over alles wat je bezighoudt.
In Simpelveld kun je terecht bij Impuls Simpelveld.

Voor ondersteuning en Jeugdhulp is JENS actief in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal. JENS is een organisatie die preventieve* en ambulante** jeugdhulp biedt in deze gemeenten.
*preventief: om (erger) te voorkomen
**ambulant: dichtbij huis
Verwijsindex Parkstad (VIP)
Op deze pagina proberen we je zo uitgebreid mogelijk te informeren over de Verwijsindex Parkstad (VIP). De Verwijsindex is een landelijk, digitaal systeem dat professionals ondersteunt in de samenwerking voor kinderen, jongeren en hun gezinnen.
Beschermingstafel Jeugd Parkstad
Er zijn zorgen over je gezin of de ontwikkeling van je kinderen. Deze zorgen zijn met je besproken, maar het is nog niet gelukt om deze zorgen weg te nemen.
De hulpverlener bespreekt met jou dat erover denkt om jouw gezin aan te melden bij de Beschermingstafel overweegt. Klik op de link hieronder om te lezen hoe dat gaat.

Jeugdstem voor ouders
Wanneer je als (pleeg)ouder of verzorger met jeugdhulp te maken krijgt, is er vaak al veel gebeurd. Het doel van jeugdhulp is om jou en jouw kind(eren) zo goed mogelijk te helpen. Maar soms gaat het niet zoals je wilt of verwacht. AKJ is er dan om je te helpen. AKJ ondersteunt (pleeg)ouders en verzorgers bij het verwoorden van hun klacht.
Route jeugdhulp per gemeente
Gemeente Brunssum
Heb je vragen?
In Brunssum kunt u voor vragen over of hulp bij opvoeden terecht bij Team Jeugd.
Heeft u vragen of bent u op zoek naar informatie dan kunt u mailen
naar toegangjeugd@brunssum.nl of bellen naar telefoonnummer 045-5278630.
Team toegang is bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur.
In een jeugd crisissituatie kunt u op werkdagen tot 17.00 uur bellen op 045-5278430.
Hoe gaat zo’n telefoongesprek?
Als je belt met Team Toegang Jeugd krijg je een toegangsmedewerker aan de lijn waarmee jij je vraag of probleem kunt bespreken. Soms krijg je telefonisch advies en in andere gevallen maakt de toegangsmedewerker een melding van jouw vraag. De toegangsmedewerker noteert in dat geval je persoons- en contactgegevens (geboortedatum, naam, adres, telefoonnummer etc.). Hij of zij zorgt ervoor dat je op korte termijn wordt teruggebeld door de juiste persoon.
Crisishulp Jeugd voor dringende hulp buiten kantoortijden en in het weekend
Heb je buiten kantoortijden een dringende situatie die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag?
Dan kun je contact opnemen met Crisishulp Jeugd via telefoonnummer: 043-6045777. Crisishulp Jeugd kijkt dan samen met jou en je gezin op welke manier de situatie weer tot rust kan worden gebracht. Kijk voor meer informatie over hun werkwijze op de website: Crisishulp Jeugd (xonar.nl)
Gemeente Heerlen
Heb je vragen?
Stel je vraag aan JENS of aan team Toegang Jeugd van gemeente Heerlen. Je kunt met jouw hulpvraag ook terecht bij je huisarts, kinderarts of GGD-Jeugdarts. Zij kunnen ook verwijzen naar geschikte vormen van jeugdhulpverlening als dit nodig is.
Jeugdhulpverlening door JENS
JENS voert voor de gemeente Heerlen de jeugdhulpverlening uit. JENS organiseert leuke en leerzame activiteiten in de buurt voorkinderen, jongeren en ouders. Ook kun je bij JENS terecht als je vragen hebt over opgroeien en opvoeden of als je een gesprek of hulp wil.
JENS is vaak makkelijk bereikbaar in de buurt, bijvoorbeeld op de
peuterspeelzaal of op school.
Voor meer informatie over hun diensten, kun je terecht op de website van JENS: JENS – JENS helpt
Team Toegang Jeugd
Je kunt op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur bellen naar 045-5604004 (Toets 1: Jeugd). Ook kun je mailen naar teamtoegangbureaudienst@heerlen.nl. Als je belt met team Toegang Jeugd krijgt je een jeugdconsulent aan de lijn waarmee jij je vraag of probleem kunt bespreken. Soms krijg je telefonisch advies en in andere gevallen maakt de consulent een melding van jouw vraag. Zo kan een hulpverlener contact opnemen om je verder te helpen. De jeugdconsulent noteert in dat geval je persoons- en contactgegevens (geboortedatum, naam, adres, telefoonnummer etc.). Hij of zij zorgt ervoor dat je op korte termijn wordt teruggebeld door de juiste persoon. Als de nood hoog is, gebeurt dat snel.
Crisishulp Jeugd voor dringende hulp buiten kantoortijden en in het weekend
Heb je buiten kantoortijden een dringende situatie die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week, contact opnemen met Crisishulp Jeugd via telefoonnummer: 043-6045777. Crisishulp Jeugd kijkt dan samen met jou en je gezin op welke manier de situatie weer tot rust kan worden gebracht. Kijk voor meer informatie over hun werkwijze op de website: Crisishulp Jeugd (xonar.nl)
Gemeente Kerkrade
Heb je vragen?
- Vragen over opvoeden en opgroeien
Je kunt met al je vragen over opvoeden en opgroeien terecht bij team Jeugd en Gezin van Impuls.
Impuls is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur via het telefoonnummer 045-5456351. Je kunt ook een e-mail sturen naar teamjeugdengezin@impulskerkrade.nl
- Gespecialiseerde jeugdhulp
Heb je ondersteuning nodig in de vorm van gespecialiseerde jeugdhulp, waarvoor een verwijzing of beschikking nodig is? Dan neem je contact op met Team Jeugdhulp van de gemeente Kerkrade. Je krijgt dan een consulent aan de telefoon die samen met jou je hulpvraag bespreekt en kijkt naar de vervolgstappen. Een vervolgstap kan een doorverwijzing naar het voorliggend veld zijn of een ‘keukentafelgesprek’ met een consulent waarin je samen op zoek gaat naar passende hulp. De afspraak voor het keukentafelgesprek wordt direct met je gepland. Tijdens het keukentafelgesprek wordt bekeken welke hulpverlening toereikend is voor jou en jouw gezinssituatie.
Team Jeugdhulp Kerkrade is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.00 uur via het telefoonnummer 045-5676767; optie 3. Je kunt ook een e-mail sturen naar jeugdhulp@kerkrade.nl
Crisishulp Jeugd voor dringende hulp buiten kantoortijden en in het weekend
Heb je buiten kantoortijden een dringende situatie die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week, contact opnemen met Crisishulp Jeugd via het telefoonnummer: 043-6045777. Crisishulp Jeugd kijkt dan samen met jou en je gezin op welke manier de situatie weer tot rust kan worden gebracht. Kijk voor meer informatie over hun werkwijze op de website: Crisishulp Jeugd (xonar.nl)
Gemeente Landgraaf
Heb je vragen?
Stel je hulpvraag aan team Toegang Jeugdteam van gemeente Landgraaf. Je kunt op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur bellen met 14045 van de gemeente Landgraaf. Je wordt dan doorverbonden met onze medewerker. Ook kun je mailen naar gemeente@landgraaf.nl. Je kunt met jouw hulpvraag ook terecht bij je huisarts, kinderarts of GGD-Jeugdarts. Zij kunnen ook verwijzen naar geschikte vormen van jeugdhulpverlening als dit nodig is.
Hoe gaat zo’n telefoongesprek?
Als je belt met Toegang Jeugdteam krijg je een jeugdconsulent aan de lijn waarmee jij je vraag of probleem kunt bespreken. Soms krijg je telefonisch advies en in andere gevallen maakt de consulent een melding van jouw vraag. Zo kan een hulpverlener contact opnemen om je verder te helpen. De jeugdconsulent noteert in dat geval je persoons- en contactgegevens (geboortedatum, naam, adres, telefoonnummer etc.). Hij of zij zorgt ervoor dat je op korte termijn wordt teruggebeld door de juiste persoon. Als de nood hoog is, gebeurt dat snel.
Jeugdhulpverlening door JENS
JENS Helpt voert voor de gemeente Landgraaf de jeugdhulpverlening uit. Wil je gebruik maken van jeugdhulpverlening, zoals bijvoorbeeld opvoedondersteuning, kom je dus bij JENS Helpt terecht. Voor meer informatie over hun diensten, kun je terecht op de website van JENS: JENS – JENS helpt
Crisishulp Jeugd voor dringende hulp buiten kantoortijden en in het weekend
Heb je buiten kantoortijden een dringende situatie die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week, contact opnemen met Crisishulp Jeugd via telefoonnummer: 043-6045777. Crisishulp Jeugd kijkt dan samen met jou en je gezin op welke manier de situatie weer tot rust kan worden gebracht. Kijk voor meer informatie over hun werkwijze op de website: Crisishulp Jeugd (xonar.nl)
Gemeente Simpelveld
Heb je vragen?
Heeft u zelf een hulpvraag, stel deze dan aan Jeugd en Gezin Simpelveld. Op werkdagen kunt u bellen tussen 8.30 en 12.00 uur bellen naar (06-38757541). Ook kunt u mailen naar jeugdengezin@simpelveld.nl. Daarnaast kunt u ook altijd terecht bij de huisarts, jeugdarts of kinderarts.
Hoe verder?
Als u belt met Toegang Jeugd en Gezin krijgt u de maatschappelijk werkster aan de lijn waarmee u de hulpvraag kunt bespreken. Bij een hulpvraag wordt nagegaan of het probleem op eigen kracht of met behulp van het netwerk kan worden opgelost. Ook kan het zijn dat er voorliggend een voorziening of regeling beschikbaar is. Indien specifieke hulp nodig is, wordt een ‘’keukentafelgesprek’’ ingepland met een jeugdconsulent om de hulpvraag te bespreken. Samen met u en uw kind wordt besproken wordt op zoek gegaan naar de best passende hulp.
Hoe lang duurt dit?
Algemene hulp en advies kunt u meestal direct krijgen. Als u een aanvraag hebt gedaan, ontvangt u zo snel mogelijk bericht of u de hulp krijgt. Dit duurt nooit langer dan 8 weken.
Crisishulp jeugd voor dringende hulp buiten kantoortijden en in het weekend
Heeft u buiten kantoortijden een dringende situatie die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week, contact opnemen met crisishulp Jeugd via het telefoonnummer 043-6045777. Crisishulp jeugd kijkt samen met u en uw gezin op welke manier de situatie weer tot rust kan worden gebracht. Kijk voor meer informatie over hun werkwijze op: Crisishulp Jeugd (xonar.nl)
Gemeente Voerendaal
Ik heb een hulpvraag voor mijzelf of mijn gezin. Wat nu?
U kunt uw hulpvraag stellen bij de schoolmaatschappelijk werker van JENS op een van de Voerendaalse basisscholen, de medewerker van JENS op de kinderopvang of bij de jeugd- en jongerenwerker van JENS die ook in Voerendaal de activiteiten organiseert in het scoutinggebouw op maandag.
Bij meer algemene vragen kunt u het algemene telefoonnummer van JENS bellen:
045-5660113
In geval van crisis:
tijdens kantoortijden van maandag t/m donderdag bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.
045-5753399
In dit team werken mensen met verschillende expertises zoals jeugd maatschappelijk werkers, jeugdconsulenten van gemeente Voerendaal en gedragswetenschapper om je goed te kunnen helpen met al je vragen.