Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Vruchtbaarheid

Als een meisje voor het eerst menstrueert (ongesteld is), betekent dit dat ze zwanger kan raken. Als een jongen zijn eerste zaadlozing heeft gehad, betekent dit dat hij een meisje zwanger kan maken. Met andere woorden: je kind is vruchtbaar.

Vruchtbaarheid bij jongens

Vanaf de puberteit begint een jongen zaadcellen aan te maken. In de zaadballen worden dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. De vruchtbaarheid van een jongen hangt samen met de hoeveelheid zaadcellen die hij aanmaakt en hoe beweeglijk die zijn.

Na zijn eerste zaadlozing kan een jongen een meisje zwanger maken. De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.

Vruchtbaarheid bij meisjes

Al voordat een meisje geboren wordt, is haar hele voorraad eicellen aangemaakt. Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar.