Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Sociale vaardigheden

Het begrip sociale vaardigheden gaat over hoe mensen op een goede manier met elkaar omgaan. Dat is voor iedereen altijd belangrijk.

Sociale vaardigheden in de kindertijd

Door de omgang met andere kinderen leert je kind al op de basisschool dat je rekening moet houden met anderen. Je kind leert ook hoe het kan omgaan met agressief gedrag en ruzies. De tijd op de basisschool is dan ook een belangrijke periode waarin je kind leert voor zichzelf op te komen. Ook leert je kind zijn eigen emoties kennen en onder controle te houden.

Vaardigheden ontwikkelen

Nu je kind in de puberteit zit, worden deze sociale vaardigheden nog belangrijker. Je puber wordt in deze fase steeds zelfstandiger en maakt zich steeds meer los van jullie als ouders.

Je kind wil graag dat anderen hem aardig vinden en dat ze vrienden worden. Je puber wil dat anderen hem helpen en niet vergeten of over hem heen lopen. Daarom moet je kind bijvoorbeeld aardig zijn, voor zichzelf opkomen, ruzies oplossen en zich inleven in anderen.

Op die manier maken jongeren vrienden, waardoor ze zich vaak ook een stuk zekerder van zichzelf voelen. Zo kan je kind een positief zelfbeeld krijgen.

Cursussen

Als je denkt dat je kind het maken van nieuwe contacten heel erg lastig vindt, zich onzeker voelt, niet genoeg voor zichzelf opkomt of ‘sociaal onhandig’ is, kan het goed zijn om hem of haar een cursus te laten volgen. Dat kan bijvoorbeeld een training in sociale vaardigheden zijn, een assertiviteitstraining of een weerbaarheidscursus. Je kunt hierover informatie opvragen bij de mentor of docent van je kind, de huisarts of een psycholoog.