Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Aan de lijn

Sommige kinderen, voornamelijk meisjes, vinden zichzelf te dik. Ze willen lijnen, terwijl ze eigenlijk moeten wennen aan een lichaam dat aan het veranderen is.

Meisjes

De vrouwelijke hormonen zorgen voor bredere heupen en bovenbenen. Het langere, zwaardere en met meer vetlaagjes omgeven lichaam voelt anders dan het vertrouwde kinderlijf. Je dochter kan dan denken dat ze te dik is, zeker als de verandering heel snel is gegaan. Het is belangrijk dat je je dochter voorbereidt op deze veranderingen in haar lijf zodat ze het beter begrijpt.

Aan de lijn?

Bekijk en bespreek met je dochter of ze echt te dik is. Misschien is lijnen niet nodig. Is het wel nodig? De beste manier van lijnen is gewoon gezond eten, voldoende bewegen en alleen dingen doen of laten die je je leven lang kunt volhouden. Het is niet erg als ze wil minderen met chips en snoep, maar maaltijden weglaten werkt averechts!

Eetstoornis?

Sommige meisjes (maar heel soms ook jongens) lijnen op een ziekelijke manier. Als je dochter lijnt terwijl ze niet dik of juist mager is, of als je merkt dat ze expres haar eten uitbraakt, moet je hulp zoeken bij de jeugdarts of huisarts. Het kan een aanwijzing zijn voor ‘anorexia nervosa’ of ‘boulimia’, ziektebeelden die levensgevaarlijk kunnen zijn.