Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt een kind zich minder goed door een of meer lichamelijke problemen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren, andere ontstaan pas later.

Lichamelijke problemen en aandoeningen

Er zijn veel verschillende aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling. Sommige aandoeningen zijn heel ernstig, andere aandoeningen zijn lichter. Voorbeelden van aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling zijn scoliose (een scheve rug) of kyfose (een kromme rug), een hazenlip en een aangeboren vlek, zoals een wijnvlek.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Vanaf een jaar of acht wordt je kind zich bewust van de aandoening. Je kind heeft misschien last van het ‘anders zijn’. Een scheve rug, een hazenlip of wijnvlek op een opvallende plek kunnen je puber erg onzeker maken. Je kind kan daar veel last van hebben.

Sommige pubers doen net alsof er niets aan de hand is en negeren hun aandoening. Bijvoorbeeld bij minder opvallende aandoeningen, zoals diabetes of ADHD. Je puber kan het daardoor erg moeilijk hebben. Als je kind de aandoening negeert, kan het zijn dat de aandoening niet goed behandeld wordt.

De lichamelijke ontwikkeling hangt sterk samen met de algemene ontwikkeling. Kijk goed naar de ontwikkeling van je kind. Als je iets opvalt in de ontwikkeling, bespreek dat dan met de behandelend arts of bij de jeugdgezondheidszorg. Probeer op tijd hulp in te schakelen als je kind een lichamelijke aandoening heeft. Het is belangrijk dat je kind leert omgaan met een beperking. Zo krijgt je kind de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.