Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Schaamte

De meeste pubers hebben wel eens last van schaamte en schaamtegevoelens. Zo willen ze bijvoorbeeld niet meer tegelijk met hun vader of moeder de badkamer gebruiken. Ook op andere momenten kunnen schaamtegevoelens optreden. Het is niet erg als dat gebeurt, zolang je kind zich er maar niet verlamd door voelt.

Aanleiding voor schaamtegevoelens

Pubers kunnen zich bijvoorbeeld schamen voor hun:

  • uiterlijk;
  • naaktheid;
  • naam;
  • gezin;
  • ouders;
  • prestaties;
  • fouten.

Uiterlijk

Pubers kunnen zich schamen voor hun uiterlijk, ook al hoeft daar volgens jou geen reden voor te zijn. Ze kunnen bang zijn dat anderen vinden dat ze er raar uitzien.

Naaktheid

Pubers willen hun blote lichaam niet meer zo graag aan hun ouders laten zien, maar ze voelen zich er ook ongemakkelijk bij als ze hun vader of moeder naakt zien.

Is je kind erg onzeker?

Een beetje schaamte is niet erg, als je kind zich maar niet extreem onzeker voelt, of een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft. Probeer je kind altijd positief tegemoet te treden.

Verwacht niet te veel van je kind. Pubers kunnen zich ervoor schamen als ze die verwachtingen niet kunnen waarmaken. Dat is slecht voor hun zelfvertrouwen.