Puber
Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?
Dyslexie
Pubers met dyslexie hebben onder andere moeite met het koppelen van bepaalde klanken aan bepaalde letters en tekens. De letter ‘o’ is voor iemand met dyslexie niet automatisch de klank ‘oo’.
Wat veroorzaakt dyslexie?
Het is nog onduidelijk wat het veroorzaakt, maar pubers kunnen met goede begeleiding leren omgaan met dyslexie. Wel is bekend dat het niets te maken heeft met de intelligentie van een kind.
Dyslexie of ernstige leesproblematiek wordt meestal op de basisschool opgemerkt. Maar ook op de middelbare school kan dyslexie worden vastgesteld.
Testen op dyslexie
Om vast te stellen of je kind dyslectisch is, of dat er wellicht meer of andere leerproblemen zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de school of met de jeugdgezondheidszorg. Kijk voor meer informatie over dit proces op Balansdigitaal.nl.
Een gespecialiseerd psycholoog of orthopedagoog kan ook onderzoek doen. Als dyslexie wordt vastgesteld, krijgt je kind een dyslexie-verklaring. Met deze verklaring kan je kind bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen en examens krijgen.
Begeleiding in het voortgezet onderwijs
Als dyslexie is vastgesteld, kan de school beter rekening houden met de leerproblemen van je kind. Bijvoorbeeld met begeleiding door een docent, een remedial teacher of een dyslexiecoach. Houd daarom contact met de school en bespreek wat jullie samen kunnen doen.
Leren met dyslexie
Er zijn tegenwoordig ook andere hulpmiddelen, zoals computerprogramma’s, gesproken schoolboeken en therapieën waarmee je kind zich kan ontwikkelen. Dyslexie hoeft de toekomst van je kind niet in de weg te staan.