Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Stotteren

Is je kind een puber en stottert het (nog steeds)? Dat kan heel vervelend zijn! Een puber wil vooral niet opvallen of anders zijn. Een logopedist of stottertherapeut kan je kind hierbij helpen.

Wat is stotteren?

Stotteren is het niet vloeiend kunnen praten. Je hoort herhalingen, verlengingen en blokkades: b-b-b-buiten, iiiiiiiik bijvoorbeeld. Dit valt op en dat wil een puber niet! Je kind doet daarom zijn best om niet te stotteren. Misschien schaamt je kind zich wel of wordt het zelfs gepest met het stotteren.

Wat kun je als ouder het beste doen?

Maak het stotteren bespreekbaar met je kind. Geef aan dat je snapt dat het lastig is. Vraag hoe je puber het liefst wil dat mensen reageren als hij niet uit zijn woorden komt. Lees samen de informatie op Stotteren.nl en vraag of je puber naar een logopedist of stottertherapeut wil.

Wat doet de logopedist of stottertherapeut?

Een logopedist is opgeleid om stotteren te begeleiden. De logopedist kan ervoor kiezen om de hulp in te schakelen van een stottertherapeut. Een stottertherapeut heeft zich gespecialiseerd.

De logopedist legt uit waardoor het stotteren komt en wat je kind moet doen als het stottert. Ook wordt bekeken hoe je kind zich voelt en wat het denkt bij het stotteren. De logopedist helpt je kind om hier mee om te gaan. Je kind krijgt technieken aangeleerd en er wordt besproken hoe het met spannende situaties kan omgaan.

Meer informatie over stotteren lees je op Logopedie.nl.