Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Jongensbesnijdenis

De voorhuid van de penis is een dun, rekbaar stukje huid dat om de eikel zit. Soms moet deze huid om medische redenen weggehaald worden. In sommige culturen of religies is het normaal om deze voorhuid te laten verwijderen zonder medische redenen.

Vernauwde voorhuid

Bij de geboorte vormen de voorhuid en de eikel nog een geheel. In de eerste levensjaren raakt de voorhuid los van de eikel. Dit gebeurt bij een deel van de jongens op 3-jarige leeftijd. De meeste jongens hebben op 6-jarige leeftijd een losgeraakte voorhuid. Een vernauwde voorhuid is in de eerste levensjaren dus heel natuurlijk.

Problemen bij het plassen

Een vernauwde voorhuid kan op latere leeftijd problemen geven bij het plassen. Er kan urine achterblijven tussen de voorhuid en de eikel, wat een ontsteking kan veroorzaken. Je kunt het best contact opnemen met de huisarts, als je zoon:

  • moeite heeft met plassen, er ontstaan ballonnetjes onder de voorhuid;
  • pijn bij het plassen heeft;
  • pijn aan de eikel heeft;
  • of maar kleine hoeveelheden plast.

Een huisarts kijkt wat er precies aan de hand is en kan je kind zo nodig doorverwijzen naar de uroloog. De uroloog kan bijvoorbeeld eerst een crème voorschrijven die de voorhuid soepeler maakt. Als de crème niet werkt, is een operatie mogelijk.

Besnijdenis bij een vernauwde voorhuid

Bij een operatie haalt de arts de voorhuid of een deel van de voorhuid weg. Bij wat oudere jongens wordt deze vorm van besnijdenis meestal onder algehele verdoving uitgevoerd. Als besnijdenis geadviseerd wordt, probeer je zoon dan voor te bereiden door duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Uiteraard zal het ziekenhuis jullie ook uitgebreid voorlichten.

In Nederland raden artsen godsdienstige besnijdenis af

Het is in veel landen in de wereld heel normaal dat een jongen besneden wordt. Vaak om godsdienstige redenen, maar soms ook omdat men het hygiënischer vindt. In Nederland worden jongens in Islamitische en Joodse gezinnen doorgaans besneden.

De Nederlandse organisaties van artsen en de jeugdgezondheidszorg hebben er begrip voor dat ouders godsdienstige of culturele redenen hebben voor jongensbesnijdenis. Toch raden zij het ouders af. Met een besnijdenis ontneem je namelijk het recht van het kind om over het eigen lichaam te beslissen. Ook is er geen bewijs dat een besnijdenis vanwege de hygiëne of andere redenen noodzakelijk is.

Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden en strafbaar, in welke vorm dan ook.

Complicaties besnijdenis

Net zoals bij elke operatie bestaat er bij een besnijdenis een risico op complicaties. Met name bloedingen, infecties en plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor.

Je kind toch laten besnijden?

Wil je je kind toch laten besnijden, kijk dan op Besnijdeniscentrum.nl voor een besnijdeniscentrum bij jou in de buurt.