Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Wratten

Wratten zijn kleine, ruwe knobbeltjes die vooral op de handen en voeten voorkomen. Ze kunnen ook ergens anders op het lichaam voorkomen. Veel kinderen hebben last van wratten.

Wratten

Wratten zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met de huid van je kind, kan het een wrat krijgen. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving. Bijvoorbeeld in zwembaden en sportzalen loopt je kind een hoog risico om wratten te krijgen.

Waterwratten

Waterwratten zijn minder bekend dan gewone wratten. Ze zien er ook iets anders uit. Ze zijn iets kleiner, gladder en witter, met een klein kratertje in het midden. Aan waterwratten hoef je niets te doen, ze geven vrijwel nooit klachten en gaan ook vanzelf weer weg.

Wat kun je zelf doen tegen wratten?

  • Het is verstandig om je kind altijd slippers, sportschoenen of gymschoenen te laten dragen.
  • Als je kind wratten heeft, kan het er beter niet aan krabben en peuteren, anders komen er juist meer.
  • Als je kind een wrat op de vinger of duim heeft, kan het daar beter niet op zuigen.
  • Gewone wratten verdwijnen wel eens als je ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij de drogist of de apotheek.
  • Bij waterwratten mag je geen wrattentinctuur gebruiken. Het irriteert juist en het helpt niet.
  • Waterwratten kun je alleen insmeren met een vette crème om de irritatie te verminderen.

Naar de huisarts?

In principe hoeven wratten niet behandeld te worden. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Als je de wratten wel wilt behandelen, kun je een afspraak maken bij de huisarts.

Seksueel overdraagbare wratten

Genitale wratten worden overgedragen door seksueel contact. Het is dus een soa. De wratjes kunnen hinderlijk zijn en vaak jeuken ze ook. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om ze te laten behandelen.

Kijk ook eens bij:

  • Huidhuis.nl – informatie over wratten en andere huidaandoeningen