Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Worminfecties

Er zijn verschillende soorten wormen waar mensen last van kunnen krijgen, zoals spoelwormen, lintwormen en aarsmaden. Spoelwormen en lintwormen komen zelden voor. Aarsmaden komen het meest voor. Er zijn nog andere soorten wormen, maar die zijn heel zeldzaam.

Aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes. Als je kind aarsmaden heeft, kun je deze wormpjes zien in de ontlasting. De aarsmaden leven in de darmen en zijn verder onschadelijk.

Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten te spelen. De eitjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien.

Jeuk!

’s Nachts komen de wormpjes via de anus van je kind naar buiten om eitjes te leggen. Dat kan behoorlijk jeuken. Als je kind krabt, kan de huid rond de anus gaan ontsteken. De eitjes blijven bovendien aan de handen zitten, en als kinderen vervolgens hun vingers in hun mond steken, besmetten ze zichzelf telkens opnieuw.

Spoelwormen en lintwormen

Lintwormen komen zelden voor. Spoelwormen komen meestal voor in de darmen van honden en katten. Besmetting gaat vaak ongemerkt door het inslikken van de eitjes. De eitjes zitten in hondenpoep, niet afgedekte zandbakken en soms op rauwe, ongewassen groente. Eitjes van de lintworm zitten in rauw vlees zoals filet americain, rauw gehakt en niet goed doorbakken biefstuk.

Als je kind spoelwormen heeft, vind je iets grotere, crèmekleurige wormen in de ontlasting. Witte stukjes lintworm kun je ook in de ontlasting zien.

Worminfecties voorkomen en genezen

Een goede hygiëne is belangrijk. Als je onderstaande tips volgt, verdwijnen de aarswormen vanzelf omdat je kind dan geen eitjes meer binnenkrijgt.

 • Laat je kind de handen wassen na toiletbezoek, na het buitenspelen en voor het eten.
 • Hang elke dag een schone handdoek op in het toilet.
 • Geef je kind een nagelborsteltje.
 • Laat je kind de nagels kort afknippen.
 • Leg uit dat je kind niet aan de anus mag krabben. Als het toch gebeurt, moet het meteen de handen wassen.
 • Geef je kind dagelijks schone, aparte washandjes voor het onderlichaam en het bovenlichaam.
 • Laat je kind elke dag schoon ondergoed aantrekken.
 • Maak regelmatig de wc-bril, de spoelknop en de deurknoppen schoon.
 • Was groenten goed en zorg dat het vlees goed doorbakken is.
 • Je kunt eventueel bij de drogist of de apotheek een kuur kopen tegen aarsmaden. Laat je goed informeren over de middelen en over de dosering voor je kind.
 • Heeft je hond spoelwormen? Koop dan een kuur in de dierenwinkel.

Naar de huisarts?

Als je kind ondanks de hygiënetips de aarswormen niet kwijtraakt, kun je overleggen met je huisarts wat je het best kunt doen. Als je kind spoelwormen of lintwormen heeft, kun je beter meteen even naar de huisarts gaan. Doe als het mogelijk is een worm in een potje en neem dat mee.

Kijk ook eens bij:

 • Thuisarts.nl – mijn kind heeft wormen