Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat een ontsteking van de lever veroorzaakt. Vaak geneest hepatitis B vanzelf binnen enkele maanden, maar soms verloopt het ernstig. Dan kan het leiden tot een chronische infectie (dragerschap) en ook tot levercirrose (kanker).

Hoe loop je hepatitis B op?

Het hepatitis B virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Je kind loopt het gemakkelijk op bij onveilige seks en kan het ook weer overdragen. Het is erg besmettelijk!

Adviseer dus altijd een condoom aan je kind als het niet zeker is over de gezondheid van de partner.

Klachten bij hepatitis B

Meestal krijgen mensen geen klachten van een infectie met hepatitis B. Vaak merken ze er niets van. Sommige mensen krijgen wel klachten, zoals:

  • vermoeidheid;
  • lusteloosheid, geen zin hebben om dingen te doen;
  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • geelzucht (het oogwit en de huid kleuren geel);
  • donkere urine (als oude thee);
  • ontkleurde, stopverfachtige ontlasting.

Gevolgen van hepatitis B

Vaak is het lichaam het virus binnen een half jaar de baas. De infectie is dan voorbij, het virus is verdwenen uit het bloed en het lichaam heeft antistoffen aangemaakt. Je kind is dan niet meer besmettelijk voor anderen. Bovendien ben je levenslang beschermd tegen een nieuwe infectie met het hepatitis B-virus.

Soms verloopt hepatitis B ernstig. Dan weet het afweersysteem het hepatitis B-virus niet op te ruimen. Je hebt dan een chronische infectie. Dat wordt ook wel ‘dragerschap’ genoemd. Je kind blijft dan besmettelijk voor anderen. Bovendien kan er na verloop van tijd levercirrose (kanker) ontstaan.

Testen en behandelen van hepatitis B

Hepatitis B komt weinig voor en wordt niet standaard getest bij een soa-onderzoek. Testen is vooral belangrijk bij jongens die seks hebben met andere jongens. Of als iemand afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt.

Hepatitis B wordt getest met bloedonderzoek. Deze test is betrouwbaar vanaf drie maanden na de laatste keer seks.

Hepatitis B wordt niet behandeld. Het is een ziekte die je eigen afweersysteem onder controle moet krijgen. Alleen bij een chronische infectie kan wel medicatie worden voorgeschreven. Daarmee kan een chronische infectie meestal tot staan gebracht worden, of alsnog opgeruimd raken.

Vaccinatie

Je kind kan zich tegen hepatitis B laten vaccineren (inenten). Met drie prikken is het levenslang beschermd tegen hepatitis B. Dat is vooral belangrijk als je kind:

  • met bloed in aanraking komt tijdens werk of school (ziekenhuis, verpleging);
  • naar een gebied gaat waar hepatitis B veel voorkomt;
  • een jongen is en seks heeft met andere jongens.

Jongens die seks hebben met jongens kunnen gratis gevaccineerd worden via de spreekuren van de GGD (Sense).

Wat als je kind denkt hepatitis B te hebben?

Laat je zoon of dochter naar de huisarts gaan, of naar het soa-spreekuur van de GGD (Sense). Zowel de GGD als ook de meeste huisartsen, kunnen ook helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen. Ook kunnen ze beoordelen of voor jouw kind vaccinatie nodig is.

Op Sense.info kan je kind een afspraak bij een soa-spreekuur in de buurt.