Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Vaginale afscheiding

Ook meiden hebben natuurlijk vaginale afscheiding. Dit is een natuurlijk verschijnsel.

Wat is vaginale afscheiding?

De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm. Zo nu en dan komt daar wat van naar buiten. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig.

De hoeveelheid kan verschillen

De hoeveelheid afscheiding is voor iedereen verschillend. De ene vrouw produceert weinig afscheiding, de andere wat meer. De maandelijkse cyclus heeft invloed op de hoeveelheid afscheiding, maar ook op de kleur en geur van het vocht. Rond de eisprong, die meestal tussen twee menstruaties in valt, is er meer vocht. Ook de anticonceptiepil kan de afscheiding beïnvloeden.

Klachten bij afscheiding

Afscheiding kun je op veel verschillende manieren proberen te verminderen. Op Infovoorjou.nl kan je dochter lezen wat ze tegen de afscheiding kan doen en wanneer afscheiding ongewoon is.