Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Candida

Veel meisjes en vrouwen dragen een schimmel in de vagina. Candida is zo’n schimmel. Het is niet ernstig en kan vanzelf overgaan.

Schimmels in de vagina

Het is heel normaal dat vrouwen een schimmel in de vagina bij zich dragen. Net zoals er ook verschillende bacteriën in de vagina zitten. Daar merk je niks van. Je hoeft er niet voor behandeld te worden.

Als het natuurlijke evenwicht (zuurgraad) van de vagina verstoord raakt, kan de hoeveelheid schimmel toenemen. Dan kun je wel last krijgen van klachten.

Die verstoring ontstaat vaak door:

  • het wassen van de vagina met zeep (gebruik liever alleen water);
  • het gebruik van antibiotica of sommige andere medicijnen.

Ook jongens kunnen soms last hebben van een schimmelinfectie op de huid van de penis en op de eikel. Ook dat kan te maken hebben met wassen met zeep of met antibiotica.

Klachten van candida bij meisjes

  • De vagina jeukt.
  • De vagina is rood, gezwollen en pijnlijk.
  • Witte, brokkelige afscheiding (als kwark of yoghurt).
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen.

Klachten van candida bij jongens

  • De eikel is rood en schilferig.
  • De eikel en voorhuid jeuken.

Wat als je kind denkt candida te hebben?

Heeft je kind klachten? Dan is het verstandig om naar de huisarts of een soa-spreekuur van de GGD (Sense) te gaan. Candida is goed te behandelen, meestal met een zalf of met vaginale tabletten. Behandeling is alleen nodig als je kind klachten heeft.

Op Sense.info kan je kind een afspraak maken bij een soa-spreekuur in de buurt.