Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen. Heel vervelend als je kind hier vaak last van heeft. Gelukkig trekken ze na een dag of zeven vanzelf weg.

Hoe herken je aften?

Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand. Soms hebben ze een klein kuiltje. Ze kunnen overal in de mond zitten, zelfs op de tong of in de keel. Je kind kan één afte hebben, maar ook meerdere aften tegelijk.

Aften zijn pijnlijk

Aften geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur (fruit) of heet voedsel. Het doet pijn als je kind het plekje aanraakt met de tong.

Hoe kun je aften voorkomen?

Je kunt aften moeilijk voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komen aften voor in combinatie met bloedarmoede en darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.

Wat kun je doen?

  • Als je kind pijn heeft zijn er bij de apotheek verschillende producten verkrijgbaar om de klachten van aften te verminderen.
  • Spoelen van de mond met zout water helpt soms ook.
  • Vermijd zuur en gekruid voedsel.

Voor een goede weerstand is een gezonde leefstijl belangrijk.

  • Zorg voor een goede mondverzorging.
  • Zorg ervoor dat je kind gezond en gevarieerd eet en veel beweegt.