Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

ADHD

De puberteit is een periode waarin er veel verandert. Het is logisch dat je kind hierdoor ander gedrag laat zien en soms moeite heeft om zich te concentreren, of wat drukker en impulsiever is. Vaak kunnen jij en je kind hier goed mee omgaan. Maar soms loopt je kind hierdoor vast op school, thuis of met leeftijdgenoten en kan er meer aan de hand zijn.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting voor attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands wordt het ook wel aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis genoemd.

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Ze reageren impulsief en gedragen zich druk of onrustig. Maar het wordt pas ADHD genoemd als een kind hier in het dagelijks leven veel last van heeft. Bovendien moet je kind er langere tijd last van hebben in verschillende situaties, bijvoorbeeld op school en thuis.

Wat kan het ook zijn?

Als je kind concentratieproblemen en/of druk en impulsief gedrag laat zien, hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat het ADHD heeft. Het kan ook te maken hebben met het temperament van je kind, emotionele problemen of problemen in jullie gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je kind zich moeilijk kan concentreren of hyperactief is.

Bovendien is de puberteit sowieso een periode van veranderingen en soms onzekerheid. In deze periode reageren pubers vaker met emotionele uitbarstingen of gedragen ze zich roekeloos.

Overleg met docent of mentor

ADHD wordt meestal pas herkend op de basisschool, maar het kan ook pas later zijn. Op de middelbare school kan ADHD opvallen, doordat je kind het moeilijk heeft met het organiseren, plannen en coördineren van bijvoorbeeld het huiswerk.

Heb je daar zorgen over? Overleg dan eens met de docenten of de mentor van je kind. Hoe gaat het op school? Worden je zorgen herkend? Ook als de school jouw zorgen niet herkent, is het goed om advies of hulp te vragen.

Hulp zoeken

Denk jij dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen? Praat er dan over met de huisarts of de jeugdarts. Doe dat het liefst samen met je kind. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist op het gebied van ADHD.

Kijk voor meer informatie over ADHD op de website Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans of op de website van het Kenniscentrum KJP.