Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Duizeligheid

Als je kind duizelig is of zelfs flauwvalt, is dat natuurlijk best schrikken. Gelukkig zijn de oorzaken van duizeligheid en flauwvallen meestal onschuldig.

Even ‘zwart voor de ogen’

Sommige mensen krijgen bij het opstaan ineens een flinke bloeddrukdaling. Ze zien dan even zwart voor de ogen en kunnen zelfs vallen. Dit komt bij volwassenen en bij kinderen voor. Het gebeurt vooral ’s ochtends bij het uit bed komen. Maar het kan ook gebeuren bij het opstaan uit een stoel. Het is niet gevaarlijk maar wel vervelend.

Wat kan je kind doen?

  • Eerst even gaan zitten in bed en daarna rustig opstaan.
  • De wekker wat eerder zetten, zodat er meer tijd is om rustig op te staan.

Lage bloeddruk

Tijdens de groeispurt in de puberteit kan de bloeddruk lager zijn dan je kind gewend is. Dat kan een licht gevoel in het hoofd geven.

Flauwvallen

Flauwvallen kan gebeuren bij heftige emoties of pijn, bij te veel warmte en bij hyperventilatie. Soms voelen mensen het aankomen. Je kind kan dan het best het hoofd even tussen de knieën houden.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Zijn er naast de duizeligheid andere klachten, zoals hoofdpijn? Of houdt de duizeligheid langer aan dan een kwartier? Dan is het verstandig om met je huisarts te overleggen.