Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Worminfecties

Er zijn verschillende soorten wormen waar mensen last van kunnen krijgen, zoals spoelwormen, lintwormen en aarsmaden. Spoelwormen en lintwormen komen zelden voor. Aarsmaden komen het meest voor.

Aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes. Als je kind aarsmaden heeft, kun je deze wormpjes zien in de ontlasting. De aarsmaden leven in de darmen en zijn verder onschadelijk, maar ze kunnen wel zorgen voor jeuk in en om de anus.

Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook vaak voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten in de tuin of in de zandbak te spelen. De eitjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien.

Spoelwormen en lintwormen

Lintwormen komen zelden voor. Spoelwormen komen meestal voor in de darmen van honden en katten. Bij uitzondering kan je kind besmet worden via de ontlasting van de hond of de kat. Als je kind spoelwormen heeft, vind je crèmekleurige wormen in de ontlasting die iets groter zijn dan aarsmaden.

Worminfecties voorkomen en genezen

Goede hygiëne is belangrijk. Als je onderstaande tips volgt, verdwijnen de aarswormen vanzelf doordat je kind geen eitjes meer binnenkrijgt.

  • Was je handen nadat je naar de wc bent geweest en voor het eten.
  • Hang elke dag een schone handdoek op in het toilet.
  • Gebruik een nagelborsteltje.
  • Knip de nagels van je kind kort af.
  • Gebruik dagelijks schone, aparte washandjes voor het onderlichaam en het bovenlichaam van je kind.
  • Maak regelmatig de wc-bril, de spoelknop, de deurknoppen en het speelgoed schoon.
  • Was groenten goed en zorg dat het vlees goed doorbakken is.
  • Heeft je hond spoelwormen? Koop dan een kuur in de dierenwinkel.

Moet je met wormpjes naar de huisarts?

Als je kind ondanks de hygiënetips de aarswormen niet kwijtraakt, kun je overleggen met je huisarts wat je het best kunt doen. Als je kind spoelwormen of lintwormen heeft, kun je beter meteen even naar de huisarts gaan. Doe als het mogelijk is een worm in een potje en neem dat mee.

Kijk ook eens bij:

  • Thuisarts.nl – mijn kind heeft wormen