Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Verdriet en het rouwproces

Mensen zeggen vaak dat je verdriet moet verwerken. Dat klinkt misschien als wegwerken, maar dat wordt niet zo bedoeld. Als ouder vergeet je een overleden kind nooit.

Leegte en verdriet

De eerste weken en maanden zullen in het teken staan van het verlies. Iedereen heeft zijn eigen rituelen, emoties en gedachten, maar je zult op veel momenten in gedachten bij het verlies zijn. Intens verdriet en leegte overheersen. Soms ook ongeloof: is dit echt gebeurd? Ook twijfel en boosheid komen veel voor, vooral als je het gevoel hebt dat het ziekenhuis of de doktoren niet goed gehandeld hebben.

Partners

Partners rouwen soms verschillend om de dood van hun kind. Dat geldt ook voor de eventuele andere kinderen en familieleden. Het is belangrijk om die verschillen te begrijpen en op je eigen manier afscheid te nemen van je overleden kind.

Soms zie je bijvoorbeeld dat een vrouw behoefte heeft om zich te uiten en een man zich heel verantwoordelijk voelt voor zijn partner en het gezin. Soms kunnen mannen moeilijk praten over het verlies. Als er veel verschil is in de manier waarop jullie rouwen, is het goed om ook steun te zoeken bij anderen.

Lichamelijke klachten

Je kunt lichamelijke klachten krijgen na het verlies van je kind en het verdriet dat dat met zich meebrengt. Daarbij kun je denken aan gebrek aan eetlust, slapeloosheid, depressies, onrust, enzovoort. Deels horen deze klachten bij het rouwproces, maar als de klachten te lang blijven bestaan, vraag dan advies aan je huisarts.