Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Bijoor

Een bijoortje is een aangeboren bobbeltje met wat kraakbeen voor het oor. Soms zijn het er meer en ook kunnen ze aan beide kanten zitten. Ze veranderen niet.

Meestal is een bijoortje onschuldig

Bijoortjes zijn meestal onschuldig. Er hoeft geen verder onderzoek gedaan te worden. In het verleden werd er nog wel eens een nierecho gemaakt omdat de oren in dezelfde periode van de zwangerschap worden gevormd als de nieren. Tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan.

Als er klachten zijn die zouden kunnen wijzen op gehoor- of nierproblemen, is het verstandig met de jeugdarts of de huisarts te overleggen.

Kun je een bijoortje weg laten halen?

Je kunt eventueel de huisarts vragen het bijoortje om cosmetische redenen door een chirurg weg te laten halen.