Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Reflux en ruminatie

Vrijwel alle baby’s spugen. Vaak zonder dat ze er last van hebben. Als jouw baby er wel last van heeft is dat heel vervelend. De oorzaak is reflux: het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Bij de meeste baby’s gaan de klachten vanzelf over en is er geen behandeling nodig.

Hoe weet je of je kind last heeft van maagzuur?

Baby’s met ernstige reflux huilen dikwijls, omdat ze last hebben van een branderig gevoel. Het gezicht van je kind kan vertrekken van pijn. Vaak slapen deze baby’s maar kort. Ook kunnen ze kokhalzen of huilen tijdens het spugen. Soms trekken ze het hoofd naar achteren. Reflux is iets anders dan projectielbraken, waarbij een baby met een boog spuugt.

Wat kun je doen als je baby last heeft van reflux?

  • Je kind minder laten drinken en dan wat vaker voeden.
  • Je baby tijdens het voeden rechtop houden, zodat de voeding minder makkelijk terugloopt.

Wanneer ga je naar de arts met een baby met reflux?

Nemen de klachten toe? Overleg dan met de arts. Soms zijn er namelijk wel problemen, zoals een ontsteking van de slokdarm en pijn bij het slikken. Het gebeurt ook wel eens dat baby’s bloed spugen en bloedarmoede krijgen.

Bij ernstige klachten huilt je baby veel en slaapt hij slecht. Als de klachten lang aanhouden, kan de slokdarm vernauwen. Hierdoor kan een kind problemen krijgen met eten, wat een groeiachterstand kan veroorzaken. Het is dus verstandig om dan contact op te nemen met je huisarts of het consultatiebureau.

Wil je meer informatie?

Op MLDS.nl vind je meer informatie over reflux bij baby’s.