Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Aften

Bij baby’s kan slecht drinken het eerste teken zijn dat je kind last heeft van aften. Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Hoe herken je aften?

Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand. Soms hebben ze een klein kuiltje. Ze kunnen overal in de mond zitten, zelfs op de tong of in de keel. Je kind kan één afte hebben, maar ook meer aften tegelijk. Ze verdwijnen meestal na drie dagen tot een paar weken.

Aften zijn pijnlijk

Aften kunnen de hele dag een branderig gevoel geven. Als je baby een flesje drinkt, aan zijn speen sabbelt of een fruithapje (zuur!) eet, kunnen de aften een stekende pijn veroorzaken.

Hoe kun je aften voorkomen?

Je kunt aften moeilijk voorkomen, doordat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komen aften voor in combinatie met bloedarmoede of darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.

Wat kun je doen als je baby aften heeft?

Als je kind pijn heeft, zijn er verschillende medicijnen om de klachten van aften te verminderen. Neem daarvoor contact op met de huisarts. Zorg daarnaast voor een goede mondverzorging en vermijd zuur en gekruid voedsel.

Wil je meer informatie?

Op Huidhuis.nl vind je meer informatie over aften. Met vragen kun je altijd terecht bij het [=548,consultatiebureau].