Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.
Opgezette lymfeklieren
Heeft je baby een verdikking in de nek, onder de arm of in de lies? Dan zijn de lymfeklieren flink aan het werk. Het opzwellen van de lymfeklieren is een normale reactie op een infectie. De klieren zijn na een paar weken meestal vanzelf weer zo groot als ze normaal horen te zijn.
Het lymfestelsel
Lymfeklieren zitten op verschillende plaatsen in ons lichaam. Bijvoorbeeld: in de hals, oksels en liezen. Alle lymfeklieren samen worden het lymfestelsel genoemd. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Het helpt om ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen onschadelijk te maken.
Oorzaak van opgezette lymfeklieren
Als kinderen een infectie oplopen door virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers, gaan hun lymfeklieren flink aan het werk. Het aantal witte bloedcellen in de lymfeklieren wordt dan snel veel groter. Dit zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzetten.
In de meeste gevallen is een opgezette lymfeklier dus gewoon een teken dat het lichaam zijn werk goed doet. De meest voorkomende oorzaken van vergrote lymfeklieren zijn infecties en wondjes.
Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?
Ga naar de huisarts als:
- Je kind naast vergrote lymfeklieren ook andere klachten heeft, zoals ernstige moeheid, hoge koorts of flink gewichtsverlies.
- Er meer dan één lymfeklier is opgezet.
- Je kind na een verwonding een rode streep op de huid krijgt die van de wond naar de lymfeklier loopt.
Als de huisarts het niet vertrouwt, stuurt deze je kind door naar het ziekenhuis.