Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Luieruitslag

Heeft je kind rode en geïrriteerde billetjes? Natte en vieze luiers kunnen bij baby’s snel uitslag geven.

Hoe voorkom je luieruitslag?

  • Smeer de billetjes na het verschonen eventueel dun in met wat zinkzalf. Dat beschermt de huid tegen scherpe stofjes uit de plas en poep. Er zijn ook andere crèmes die goed beschermen. Vraag hiernaar op het consultatiebureau.
  • Wordt de huid toch rood? Maak de huid schoon met zachte babydoekjes (zonder alcohol en parfum) of een zachte washand met lauw water en smeer een indrogende crème zoals zinkoxide crème op de rode plekken. Doe dit iedere keer na het verschonen van de luier. Zo krijgt de huid de kans om te herstellen.
  • Laat je baby vaak een paar minuten zonder luier liggen, in zijn blote billetjes. De huid kan dan goed drogen.

Naar de huisarts

Luieruitslag gaat meestal vanzelf over als je adviezen hierboven opvolgt. Gebeurt dit niet en ontstaan er open plekjes op de huid? Vraag dan advies bij het consultatiebureau of de huisarts.

Breidt de uitslag zich ondanks het opvolgen van de adviezen uit? Dan kan het zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft. Ga daarmee altijd naar je huisarts.

Op Huidhuis.nl vind je meer informatie over luieruitslag