Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.
Veilig met voedsel
Een kind kan zich tijdens het eten wel eens verslikken of zich branden aan hete dranken. Meestal loopt het met een sisser af en komt het met de schrik vrij, maar ongelukken zijn vaak te voorkomen.
Snoepjes
Het is niet verstandig om een jong kind kleine snoepjes te geven. Kleine kinderen kunnen zich hier gemakkelijk in verslikken en zo’n snoepje kan zelfs de luchtpijp blokkeren. Als je je kind toch een snoepje wilt geven, doe dat dan als het rustig zit en niet druk aan het spelen is. Dat verkleint de kans dat het zich verslikt.
Verslikken
Als je kind nog niet helemaal gewend is aan vast voedsel, kan het zich daarin verslikken. Zorg daarom dat het eten goed geprakt is en geef je kind de tijd om aan vast voedsel te wennen. Je kunt ernaast blijven zitten tot het eten op is. Het is belangrijk dat je kind tijdens het eten rustig zit. Dit voorkomt dat er door bewegen iets in de keel schiet en het zich verslikt.
Verstikking
Je kunt een EHBO-cursus volgen om te leren wat je moet doen bij een ongeval met kinderen, maar als je denkt dat je kind ergens in stikt en je niets kunt doen of niet weet wat je moet doen, bel dan direct 112.