Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Het wordt veroorzaakt door een bacterie.

Hoe herken je roodvonk?

Roodvonk begint meestal met keelpijn, hoofdpijn, hoge koorts en overgeven. De tong wordt wit en na een paar dagen rood en dik. Na drie dagen wordt de huid roze en ontstaan er ruwe, rode puntjes op de borst. Deze huiduitslag breidt zich geleidelijk uit over het hele lichaam.

Wat kun je zelf doen?

Geef je baby voldoende te drinken. Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn.

Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt. Als je baby naar een kinderdagverblijf gaat, moet je wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Is er meer hulp nodig?

Als je vermoedt dat je baby roodvonk heeft, is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen. Doe dat vooral als je baby:

  • een heel zieke indruk maakt;
  • twee tot drie weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, de oogleden dik worden of de plas roze of rood kleurt;
  • een tot vijf weken na het begin van de ziekte last krijgt van dikke rode gewrichten of plotselinge kortademigheid en koorts.

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over roodvonk en andere huidaandoeningen.