Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte, met koorts en vlekjes. Het wordt veroorzaakt door een virus.

Hoe herken je de zesde ziekte?

Als je kind de zesde ziekte heeft, krijgt het hoge koorts en zetten de klieren in de hals en nek op. Na een paar dagen verdwijnt de koorts en verschijnen er vlekjes en bultjes op de huid. De vlekjes jeuken niet.

Wat kun je zelf doen?

Geef je baby voldoende te drinken. Na een paar dagen verdwijnen de vlekjes vanzelf. Smeer de huid niet extra in. Dit is eerder schadelijk dan goed voor de kinderhuid.

Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt. Als je baby naar een kinderdagverblijf gaat, moet je wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Is er meer hulp nodig?

Behandeling is niet nodig. Eventueel kan de koorts met paracetamol verbeteren.

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de zesde ziekte en andere huidaandoeningen.