Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Er bestaan in totaal 13 typen meningokokken. Niet alle typen zijn schadelijk en sommige komen gewoon bij iedereen voor in de neus- en keelholte.

Vaccinatie tegen meningokokken

De typen A, B, C, W en Y kunnen schadelijk zijn en hersenvliesontsteking veroorzaken. In Nederland worden mensen vooral ziek van typen B, C, W en Y. Kinderen worden als ze 14 maanden oud zijn ingeënt tegen meningokokken A, C, W en Y. Tot 2018 kregen kinderen bij 14 maanden alleen een vaccinatie tegen meningitis C. Daarom worden kinderen van 14 jaar uitgenodigd voor een inhaalvaccinatie tegen meningokokken A, C, W en Y. Dit is kort voor de periode dat ze meer risico op deze ziekten lopen. Lees meer over deze vaccinatie op RIVM.nl.

Infecties met meningokokken B komen vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar voor. De vaccinatie hiertegen zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar kun je op eigen kosten wel aan je kind laten geven. Lees ook hier meer over op RIVM.nl.

Verspreiding van meningokokken

Meningokokken leven het liefst op warme, vochtige plaatsen. Omdat de bacterie niet lang kan overleven buiten het lichaam, kan hij zich alleen verspreiden via nauw menselijk contact, bijvoorbeeld in warme huizen.

Hersenvliesontsteking

Bij sommige mensen die een schadelijke meningokokkeninfectie hebben opgelopen, vermenigvuldigt de bacterie zich snel en wint hij het van het afweersysteem. Het gevolg is dan een hersenvliesontsteking. Hersenvliesontsteking of nekkramp is een zeer ernstige aandoening. Het is daarom belangrijk om acuut medische hulp in te roepen als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met meningokokken.

Je herkent hersenvliesontsteking aan:

  • een stijve nek waarbij de kin niet meer de borst kan raken;
  • misselijkheid en braken;
  • sufheid;
  • vlekken op de huid die niet weggaan als je erop drukt (bijvoorbeeld met een glas).