Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Bof

De bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is heel besmettelijk. Besmetting vindt plaats van mens op mens door bijvoorbeeld hoesten en niezen. Een patiënt is besmettelijk van vijf dagen voor dat de ziekteverschijnselen beginnen tot ruim een week daarna.

Gevolgen van de bof

Meestal verloopt de bof mild. Iemand kan de ziekte hebben zonder dat er verschijnselen optreden, en zo anderen ongemerkt besmetten. Ongeveer 1 op de 3 mensen merkt niks van de ziekte, maar van de 1000 mensen die besmet zijn met het bofvirus krijgen er 4 tot 10 een hersenvliesontsteking. Dat komt vooral voor bij jonge kinderen, en loopt meestal goed af. Jongens kunnen ook een ontsteking krijgen van de teelballen. Dit kan invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Ziekteverschijnselen van de bof

  • Koorts.
  • Opzwellen van een of beide wangen door een ontsteking van de oorspeekselklieren.
  • Opzwellen van de speekselklieren in de mond waardoor eten of openen van de mond pijn doet (soms).

Na ongeveer een week worden de zwellingen minder. Na twee weken zijn ze weg en is de patiënt meestal weer beter.

Vaccinatieschema bof

Je kind wordt tegen bof ingeënt als het 14 maanden is en als het 9 jaar is. De vaccinatie is onderdeel van het combinatievaccin BMR. Dit vaccin beschermt ook tegen de mazelen en rodehond.

Kijk voor meer informatie over vaccinaties op Rijksvaccinatieprogramma.nl.