Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking, of meningitis, is een zeer ernstige aandoening. Als je vermoedt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, is het noodzakelijk om acuut medische hulp in te schakelen.

Vaccinaties tegen hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte die door een virus of een bacterie kan worden veroorzaakt. Kinderen worden tegen sommige verwekkers ingeënt, zoals meningokokken en pneumokokken of Hib.

Vlekken op de huid

Vlekken op de huid zijn een teken van bloedvergiftiging door de bacteriën. Ze beginnen als kleine speldenknopjes, maar worden geleidelijk groter. Dat gebeurt meestal binnen een paar uur, soms zelfs voordat er andere symptomen zichtbaar zijn.

Direct medische hulp nodig

Als je kind deze vlekken heeft, is er dringend medische hulp nodig. Bel dus meteen je huisarts als je denkt dat je kind dit heeft. Kun je je huisarts niet bereiken? Ga dan naar het ziekenhuis.

Zoek ook medische hulp bij een van de volgende signalen:

  • Bij een kind jonger dan 3 maanden: koorts boven de 38 graden of een temperatuur lager dan 36 graden.
  • Bij een kind ouder dan 3 maanden: twee of drie dagen koorts boven de 39 graden.
  • Je kind is niet alert en maakt een suffige indruk.
  • Je baby drinkt slecht (uitdroging is een groot gevaar).
  • Als je de luier verschoont heeft je kind pijn en huilt het.
  • Je kind maakt een echt zieke indruk of heeft vlekjes.