Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Bloedarmoede

Als je kind bloedarmoede heeft, wordt er te weinig zuurstof naar de spieren en andere organen en weefsels vervoerd. Daardoor voelt je kind zich snel moe en uitgeput.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

  • Bloedarmoede kan ontstaan door een hevige bloeding, bijvoorbeeld door een ongeval. Er is dan letterlijk even te weinig bloed in het lichaam.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door een tekort aan ijzer of aan vitamine B12.
  • Bloedarmoede kan ook ontstaan doordat het lichaam de rode bloedcellen te snel afbreekt.
  • En het is mogelijk dat er iets mis is met de hemoglobine in het bloed. Hemoglobine zorgt ervoor dat het zuurstof alle delen van het lichaam bereikt.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Als je kind bloedarmoede heeft, voelt het zich snel moe en uitgeput. Het voelt zich waarschijnlijk ook snel duizelig. Je kind krijgt een bleke huid en kan last hebben van oorsuizingen, kortademigheid en hartkloppingen.

De behandeling van bloedarmoede

Allereerst is het belangrijk dat de huisarts met een onderzoek aantoont of je kind inderdaad bloedarmoede heeft. De behandeling hangt af van de oorzaak van de bloedarmoede.

Meestal lukt het wel om het zuurstoftekort in het bloed weer op peil te brengen via bepaalde voeding met extra ijzer of vitamine B12, zoals vlees, kiwi’s, broccoli en sperziebonen.