Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Buikpijn

De darmen van een baby zijn nog heel gevoelig. Ze kunnen door de voeding snel geprikkeld raken. Je baby kan daardoor soms last hebben van darmkrampjes.

Borstvoeding

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, kan de oorzaak van darmkrampjes zijn dat de moeder iets heeft gegeten waar de baby (nog) niet goed tegen kan. Voorbeelden hiervan zijn alle koolsoorten, spruitjes, ui en paprika.

Flesvoeding

Baby’s die kunstvoeding (flesvoeding) krijgen, krijgen soms teveel lucht mee met de voeding. Dit veroorzaakt krampjes. Ook kunnen ze allergisch zijn voor koemelk of een bestanddeel daarvan, en als gevolg daarvan veel last hebben van darmkrampjes.

Vaste voeding

Als baby’s overgaan op vaste voeding, moeten hun darmen vaak wennen aan de nieuwe voeding. Dit kan ook weer buikpijn veroorzaken.

Ontlasting

Buikpijn bij baby’s kan ook veroorzaakt worden door harde en pijnlijke ontlasting. Huilt je baby erg veel of maak je je zorgen? Bespreek dit dan met het consultatiebureau.