Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.
Allergieën
Baby’s kunnen soms al last krijgen van een allergie. Ze hoesten, zijn kortademig of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.
Waardoor ontstaat een allergie?
Een allergie is een afweerreactie van het afweersysteem op gewone stoffen. Een allergische reactie ontstaat dus wanneer het lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof en daarmee in contact komt. Je reageert heftig op die stof en maakt te veel antistoffen aan. Daardoor kun je gaan niezen of last krijgen van tranende ogen, huiduitslag of jeuk. Allergieën zijn soms erfelijk.
Verschillende typen allergieën
Er zijn veel stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Ze zijn ondergebracht in de volgende categorieën.
- Inhaleringsallergieën: stoffen die je inademt, bijvoorbeeld stuifmeel van grassen en uitwerpselen van de huisstofmijt.
- Voedselallergieën: stoffen die je eet of drinkt, bijvoorbeeld koemelk, pinda’s, noten en garnalen.
- Contactallergieën: stoffen waarmee je in aanraking komt, bijvoorbeeld nikkel en chemische stoffen.
- Insectenallergieën: insecten waardoor je gestoken wordt, zoals bijen en wespen.
- Geneesmiddelenallergieën: geneesmiddelen die je inneemt of inspuit, zoals penicilline.
Allergie?
Als je denkt dat je baby een bepaalde allergie heeft, is het goed om dit te bespreken met je huisarts of je jeugdarts. Als het nodig is, zal de huisarts medicatie voorschrijven. De arts kan de allergie niet genezen, maar wel de klachten verminderen.
Wat kun je doen om een voedselallergie bij je kind te voorkomen?
Als je je baby tussen vier en zes maanden laat wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij minder risico op een voedselallergie. Bijvoorbeeld voor pinda’s of ei. Je baby mag vanaf vier maanden pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker of fijngemaakt gebakken roerei. Dit kun je bijvoorbeeld mengen met een fruit- of groentehapje. Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding (o.a. kippenei en pindakaas) en deze daarna minimaal één keer per week te geven, als je baby hapjes gaat eten. Overleg wel eerst met de behandelend arts van je kind.
Kijk ook eens bij:
- Thuisarts.nl – allergie
- Waarzitwatin.nl – baby