Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Waterpokken

Waterpokken is een infectieziekte die vooral kinderen krijgen. Als je zwanger bent en voor het eerst van je leven waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor jezelf en je ongeboren kind.

Besmettelijk

  • Waterpokken is heel besmettelijk, al vanaf twee dagen voordat de blaasjes verschijnen. De besmettelijkheid blijft tot alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal zeven dagen na het ontstaan van de blaasjes.
  • Als je zelf geen waterpokken hebt gehad, overleg dan met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog of je tijdens je zwangerschap beter uit de buurt kunt blijven van iemand met waterpokken.
  • Als je in de buurt bent geweest bij iemand die waterpokken heeft en zelf geen waterpokken hebt gehad, neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij weten wat je dan het best kunt doen.
  • Als je zelf al waterpokken hebt gehad, kun je het in principe niet nog een keer krijgen, en heeft het dus ook geen gevolgen voor je zwangerschap. Je hoeft je dan geen zorgen te maken.

Infectie met waterpokken

  • Heb je nooit eerder waterpokken gehad en vermoed je dat je nu bent geïnfecteerd? Neem contact op met je huisarts en overleg over de mogelijkheden van behandeling.
  • Je hebt als zwangere met waterpokken een grotere kans op een ernstige longontsteking.

Risico voor de baby

  • Vooral als je waterpokken krijgt als je tussen 13 en 20 weken zwanger bent, is er een kleine kans dat de baby een ernstige aangeboren afwijking krijgt.
  • Krijg je waterpokken in de periode van zeven dagen vóór de bevalling tot zeven dagen erna, dan kun je de ziekte doorgeven aan je baby. De baby krijgt dan meteen een behandeling.

Meer informatie

Op de site van het RIVM.nl lees je meer over waterpokken tijdens de zwangerschap.