Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich makkelijk, vooral onder kinderen omdat kinderen veel met elkaar spelen en vaak bij elkaar zijn. Als je kind of bijvoorbeeld een neefje of nichtje hoofdluis heeft, kun je het daardoor zelf ook makkelijk krijgen.

Hoofdluis is hardnekkig!

Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt.

Wat kun je zelf doen tegen hoofdluis?

De meest vriendelijke bestrijdingsmethode voor het haar is het netenkammetje. Kam je haar ten minste twee weken lang dagelijks uit met het netenkammetje, zodat je zeker weet dat ook de allerkleinste neten zijn verwijderd.

Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes die gel of haarlak gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan jongens en meisjes die geen gel of haarlak gebruiken.

Wees voorzichtig met antihoofdluismiddelen!

Speciale antihoofdluismiddelen, zoals luizenshampoos, kun je in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft beter niet gebruiken. In die speciale shampoos en lotions zitten namelijk vaak chemische middelen die schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Gebruik dus nooit dit soort middelen zonder eerst je huisarts te raadplegen.

Filmpje: Luis in je haar? Kammen maar!
Bron: RIVM
Het filmpje van het RIVM geeft uitleg over hoofdluis en hoe je hoofdluis kunt bestrijden.