Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Kruiden en natuurproducten

Er bestaan kruiden of andere natuurproducten tegen bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes. Je kunt het best overleggen met je verloskundige of je huisarts als je twijfelt of je een bepaald product veilig kunt gebruiken. Ditzelfde geldt voor medicijnen en homeopathische middelen.

Kan ik veilig kruiden gebruiken?

Normaal gebruik van (keuken)kruiden en specerijen is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat geldt ook als je zwanger bent. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen.

Om een voedselinfectie te voorkomen geldt het advies om verse kruiden altijd onder stromend water te wassen voor gebruik. Zeker als je ze rauw eet.

Deze preparaten kun je beter niet gebruiken.

Kruidenpreparaten (pillen) en etherische olie van kruiden kun je, uit voorzorg, beter niet nemen. Hierin kunnen hogere hoeveelheden van plantengifstoffen zitten. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

Middel tegen ochtendmisselijkheid.

Kalebaskalk of kalebasklei wordt afgeraden om te gebruiken. Dit natuurproduct bevat vaak te veel lood en dat kan schadelijk zijn voor je kind.

Kaneel-, venkel- of anijsthee?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je uit voorzorg beter geen kaneel-, venkel- of anijsthee of borstvoedingsthee met venkel of anijs drinken. Geef het (straks) ook niet aan je baby. Op de site van het Voedingscentrum lees je over de veiligheid van borstvoedingsthee.

Meer informatie over kruiden

Op Voedingscentrum.nl vind je meer informatie over wat je wel en niet kunt eten en drinken tijdens de zwangerschap.

In de app ZwangerHap van het Voedingscentrum zie je wat je wel of niet kunt eten als je zwanger bent.