Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Infecties

Sommige infecties kunnen nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad.

Een paar eenvoudige leefregels

  • Was altijd goed je handen.
  • Let op wat je eet.
  • Draag handschoenen als je in de tuin gaat werken of de kattenbak verschoont.
  • Nog beter is het om de kattenbak helemaal niet zelf te verschonen.

Kijk op Strakszwangerworden.nl voor meer informatie over eten tijdens de zwangerschap.

Gevaarlijke kinderziektes

Een aantal kinderziektes vormen een gevaar voor je ongeboren kind, zoals rodehond, mazelen en waterpokken. Als je voor deze ziekten bent gevaccineerd of deze ziekten hebt gehad, ben je beschermd. Als je niet zeker weet of je gevaccineerd bent of als je vragen hebt, praat dan met je huisarts.

Soa-test

Heb je misschien een soa (seksueel overdraagbare aandoening)? Laat je dan testen door je huisarts of in een soa-polikliniek. Soa’s zijn vaak goed te behandelen.

Voel je je ziek?

Heb je klachten zoals vlekjes of blaasjes, koorts (boven 38,5 graden), misselijkheid of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.