Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Ernstig hoge bloeddruk

Een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje is een verhoogde bloeddruk. Als je bloeddruk na de vierentwintigste week nog steeds stijgt, zul je wellicht klachten krijgen. De klachten zijn vaak onbestemd:

  • hoofdpijn;
  • vlekjes zien;
  • misselijkheid;
  • tintelingen in de handen;
  • buikpijn;
  • vocht vasthouden.

Vocht vasthouden

Het lichaam kan in korte tijd veel vocht vasthouden. Daardoor kunnen zwellingen (oedeem) ontstaan. Die zwellingen ontstaan meestal in de onderbenen, maar oedeem van handen en voeten komt ook vaak voor bij zwangere vrouwen die geen hoge bloeddruk hebben.

Bloeddruk laten controleren

Bij twijfel is het goed om je bloeddruk wat vaker te laten controleren of zelf je bloeddruk te meten met een goed afgestelde bloeddrukmeter. De beste meters zijn de meters die de bloeddruk meten met een manchet om de bovenarm, meerdere metingen achter elkaar verrichten en ook de hartslag meten. Je moet de metingen wel goed uitvoeren. Als je twijfelt, overleg dan met de huisarts of de verloskundige.

Hoge bloeddruk voorkomen

Voor gezonde vrouwen die voor hun zwangerschap geen bijzondere aandoeningen hadden, zijn geen zinvolle maatregelen bekend om hoge bloeddruk te voorkomen. Vroeger werd een zoutloos of zoutarm dieet geadviseerd. Inmiddels is gebleken dat je hoge bloeddruk met deze maatregelen niet kunt voorkomen of genezen. Een normale (matige!) hoeveelheid zout kan geen kwaad. Als de bloeddruk is verhoogd, adviseert de verloskundige of arts vaak rust. Of rust een hoge bloeddruk in de zwangerschap ook kan voorkomen, is nooit goed onderzocht.

Ongrijpbaar

Hoge bloeddruk is een vervelende klacht, vooral tijdens de zwangerschap, omdat het vrij ongrijpbaar is. Behalve met je dieet en leefwijze heeft het ook te maken met erfelijkheid, je hormonale evenwicht en de manier waarop je lichaam reageert op veranderingen. Bij de een helpt ontspanning en matige beweging heel goed, bij de ander een dieet met gezonde voeding. Soms helpt het allemaal onvoldoende. In dat geval kun je overwegen bloeddrukverlagende middelen te gebruiken.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Bij een bovendruk van 150 mmHg of een onderdruk van 100 mmHg worden vaak bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven. De meeste middelen (behalve de zogeheten ACE-remmers) kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.