Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Mola-zwangerschap

Een uiterst zeldzame aandoening, die voorkomt bij een op de tweeduizend zwangerschappen, is de zogeheten molazwangerschap.

Symptomen van een molazwangerschap

Een molazwangerschap lijkt in het begin op een gewone zwangerschap. De buik wordt alleen veel sneller dik. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid, braken of bloedingen. Als je een molazwangerschap vermoedt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Molaweefsel

Bij een molazwangerschap lijkt het zwanger worden gelukt, maar bij het maken van de zwangerschapsecho is er geen embryo met een kloppend hartje te zien, maar slechts kleine blaasjes, oftewel ‘molaweefsel’. Dit is een teleurstellende ervaring, vooral omdat de zwangerschap wel echt voelde.

Het molaweefsel wordt gewoonlijk weggehaald door middel van een curettage, waarbij de baarmoederwand onder verdoving wordt schoongeschraapt.

Wachten met een volgende zwangerschap

Met volgende pogingen om zwanger te worden kun je beter even wachten tot het molaweefsel tot rust is gekomen. In zeldzame gevallen kan molaweefsel namelijk blijven groeien. In dat geval moet je behandeld worden. De kans dat je opnieuw een molazwangerschap krijgt is iets groter dan daarvoor, maar nog altijd maar 1 procent.