Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Listeria en toxoplasmose

Als je zwanger bent, is het belangrijk om infecties zoals listeriose en toxoplasmose te voorkomen. Als je hiermee besmet raakt, kan je baby een afwijking krijgen of zelfs doodgeboren worden. Deze infecties kun je krijgen via voeding, besmette aarde of kattenpoep.

Listeriose

Listeriose is een voedselvergiftiging met de bacterie ‘Listeria’. Listeria is nauwelijks gevaarlijk voor volwassenen, maar kan dat wel zijn voor een ongeboren baby. Je baby kan besmet raken via jou. Je kunt dan een miskraam krijgen.

Listeria kan groeien in groente, kip, vis en vlees als deze te lang in de koelkast zijn bewaard. Koop deze producten daarom vers en bewaar ze zo kort mogelijk in de koelkast. De Listeriabacterie wordt gedood tijdens koken en bakken. Ook rauwe melk die zo van de boerderij komt, moet je eerst koken voor gebruik. Let ook op producten die gemaakt zijn van rauwe melk (‘au lait cru’).

Meer informatie over Listeriose vind je op RIVM.nl.

Toxoplasmose

In rauw of halfgaar vlees kunnen eitjes zitten van een parasiet. Deze parasiet kan je besmetten. Dat kan toxoplasmose veroorzaken. Dit is heel gevaarlijk voor je baby. Ook kun je toxoplasmose krijgen door het eten van ongewassen groente of fruit of via kattenpoep en besmette aarde (ook in bordes en zandbakken). Je kunt besmetting voorkomen door handschoenen te dragen bij het schoonmaken van de kattenbak én bij tuinieren.

Heb je ooit toxoplasmose gehad? Dan ben je tegen deze ziekte beschermd. Meer informatie over toxoplasmose vind je op RIVM.nl.