Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Trombose

Bloedstolling is een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat we niet leegbloeden bij een verwonding. Als er iets misgaat en er ergens binnen de vaten een stolsel ontstaat zonder dat er sprake is van een wond, kan dit zorgen voor een afsluiting in de bloedsomloop. Dit noemen we trombose. Afhankelijk van de plaats waar het stolsel terechtkomt, kun je je voorstellen dat dit grote schade kan veroorzaken.

Risico op trombose

Als je na de bevalling lang bedrust nodig hebt, kan dit een risico opleveren op trombose.

Tegenwoordig komen vrouwen na een bevalling al snel weer in beweging. Dit vermindert de kans op trombose en daardoor komt trombose nu minder voor dan toen vrouwen nog tien dagen bedrust kregen voorgeschreven na de bevalling.